top of page

Houding tijdens trainen


Je lichaamshouding heeft veel invloed op je trainingen.


Goede lichaamshouding vs verstoorde lichaamshouding

Een goede lichaamshouding houdt in dat er geen verstoorde bewegingspatronen aanwezig zijn tijdens het uitvoeren van oefeningen. Hierbij moet je denken aan het naar voren vallen van je schouders, het naar binnen vallen van je knieën, het naar voren vallen van je hoofd, het wegdraaien van je enkels en je gehele romp niet rechtop kunnen houden/holle rug. Er zijn maar weinig mensen die de perfect lichaamshouding hebben, want bijna iedereen heeft wel een verstoring. Je kan deze verstoringen wel minimaliseren door de juiste (rek)oefeningen te doen.


Voorbeeld: een sporter is erg geneigd om bij het maken van een squat met de romp naar voren te buigen. De oorzaak van deze verstoring is dat de heupbuigers (voorkant bovenbeen) verkort zijn. Dan is het advies om deze heupbuigers weer op lengte te brengen door het doen van een statische rekoefening of het uitvoeren van een squat of lunge, waarbij de nadruk ligt op het strekken van de romp. Op deze manier vergroot je de rekbaarheid van de spier, waardoor deze weer in neutrale positie komt. Het is wel belangrijk dat dit voor langere tijd wordt gedaan, zodat je lichaam kennis maakt met deze ‘nieuwe’ positie.


Compenseren

Bij een verstoord houdingspatroon gaan spieren van elkaar krachten overnemen om tot een beweging te komen. Het grote risico hiervan is dat de kans op een blessure toeneemt, doordat er (kleinere) spieren krachten op zich nemen, maar deze niet optimaal kunnen verdragen. Met andere woorden; er ontstaat overbelasting.


Meestal zijn overbelaste spieren ophopingen van bindweefsel van de spier, waardoor er een ontsteking ontstaat. Deze ophopingen worden ook wel de welbekende spierknopen genoemd. Bijna iedereen heeft of krijgt te maken met spierknopen. Spierknopen kunnen erg hinderlijk zijn. Wanneer je echt veel last hebt van spierknopen (bijvoorbeeld doorstraling naar armen of benen) adviseer ik om eens een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Fysiotherapeuten kunnen spierknopen vaak vakkundig ‘plat’ drukken of maken gebruik van de dry needling methode.


Meer weten?

Er is nog veel meer te vertellen over lichaamshoudingen. Wanneer wel een goede lichaamshouding en wanneer een verstoorde lichaamshouding? Het blijft een complex iets en het is in sommige gevallen zelfs lastig te verklaren waarom het lichaam niet in positie wilt komen. Wil je meer weten over lichaamshoudingen of ben je nieuwsgierig hoe jouw lichaamshouding ervoor staat? Vraag het tijdens een personal training sessie bij JPA!



9 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page